Αρχική Σελίδα Θέσεις - Απόψεις Κοινωνικό παντοπωλείο

Κοινωνικό παντοπωλείο

Νεροκούρου  23 Μαρτίου 2010

«Ανοικτή επιστολή»

Προς : κ. πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ελευθερίου Βενιζέλου.

Θέμα : Το «κοινωνικό παντοπωλείο» είναι μια ιδέα που φαίνεται να έχει κι ολοένα μεγαλύτερη απήχηση στην σημερινή κοινωνία

Αξιότιμη κ. πρόεδρος

Σίγουρα η φτώχεια είναι μια πραγματικότητα θα έλεγα μια απειλή που έχει για τα καλά εγκατασταθεί στην καθημερινότητά μας και που διογκώνεται καθημερινά με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Η εικόνα του φτωχού που είχαμε παλαιότερα και αφορούσε συνήθως "περιθωριακές ομάδες", έχει αλλάξει σήμερα μπορεί να είναι άνθρωπος της διπλανής πόρτας, προερχόμενος από τα χαμηλά και μικρομεσαία στρώματα, άνεργος που δεν μπορεί να βρει δουλειά, χρεοκοπημένος μικροεπιχειρηματίας, οικογενειάρχης πνιγμένος στα δάνεια. Κανείς από αυτούς δεν ζητά ελεημοσύνη αλλά δουλειά και μισθούς αξιοπρέπειας. Και θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί βρέθηκαν σε αυτή την κατάσταση όχι λόγω δικής τους υπαιτιότητας ή ανικανότητας, αλλά είναι αυτοί που πληρώνουν τις συνέπειες της κρίσης, δηλ. της χασούρας και τα αδιέξοδα του συστήματος. Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάζονται για την χώρα μας : το 20% του πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχιας σύμφωνα με την Ε.Ε. και βέβαια ο κίνδυνος «κοινωνικών εκρήξεων» στο άμεσο μέλλον είναι πια ορατός.

Με την παρούσα λοιπόν επιστολή θα ήθελα να σας γνωρίσω τις απόψεις μου σε ένα τόσο μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Η πρωτοβουλία μου αυτή είναι συνέχεια της παρουσίας μου στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 17 Μαρτίου 2010 για το ίδιο θέμα. Σκοπός μου είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας ώστε να αναπτυχτούν οι κατάλληλοι μηχανισμοί που με την συμμετοχή όλων των φορέων της τοπικής κοινωνίας και με συντονιστή την Αυτοδιοίκηση να αναλάβουν άμεσα δράση.

Θα ήθελα λοιπόν να σας προτείνω την ιδέα του κοινωνικού παντοπωλείου που όπως φαίνεται έχει μεγάλη κοινωνική απήχηση. Πρόκειται για μια δραστηριότητα που έκανε την εμφάνιση της κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 90 στο εξωτερικό (Γαλλία). Σήμερα όλο και περισσότερες επιχειρήσεις δείχνουν να συνειδητοποιούν πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της οικονομικής δυσχέρειας. Το κοινωνικό παντοπωλείο θα μπορεί να προμηθεύει σε οικογένειες που έχουν ανάγκη στήριξης καταναλωτικά αγαθά πρώτης ανάγκης όπως : τρόφιμα , απορρυπαντικά , είδη οικιακού εξοπλισμού , ενδύματα κ.α. Οι οικογένειες αυτές θα επιλέγονται βάσει συγκεκριμένων κοινωνικών κριτηρίων και θα αποκτούν πρόσβαση με την επίδειξη ειδικής κάρτας που θα εκδίδεται από τον Δήμο. Στο παντοπωλείο θα πρέπει να έχουν πρόσβαση και οι μετανάστες που διαμένουν μόνιμα στον Δήμο μας. Το ανώτατο όριο αξίας των παρεχομένων προϊόντων κατά την γνώμη μου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 200 € μηνιαίως για κάθε οικογένεια, αυτό βέβαια μπορεί να διαφοροποιηθεί ανάλογα με τις απαιτήσεις και το απόθεμα των προϊόντων. Για να λειτουργήσει θα πρέπει οριστεί συγκεκριμένος χώρος που θα το φιλοξενήσει και σκοπός είναι να παραμένει ανοικτό δύο μέρες την εβδομάδα. Το χρονικό διάστημα που μπορεί να στηρίζονται οι επιλεγμένες οικογένειες δεν μπορεί να ξεπερνά τους 6 μήνες ώστε να τους δύνεται η ευκαιρία να σταθούν μετά στις δικές τους δυνάμεις. Οι οικογένειες που θα ολοκληρώνουν το πρόγραμμα θα αντικαθίστανται με άλλες. Σκοπός του παντοπωλείου είναι να καλύψει τις πρωτογενείς ανάγκες μιας οικογένειας δηλ. να δώσει ανάσες με μακροπρόθεσμο στόχο την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους.

Στο Δήμο μας εδρεύουν μεγάλες αλυσίδες S.M. που μπορεί να βοηθήσουν την Αυτοδιοίκηση στην υλοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματος. Ήδη ο όμιλος Carrefour Μαρινόπουλος έχει στηρίξει τέτοια προγράμματα σε άλλους δήμους δείχνοντας μια μικρή αίσθηση κοινωνικής ευθύνης . Εξάλλου νομίζω ότι όλα τα πολυκαταστήματα έχουν υποχρέωση να επιστρέφουν ως βοήθημα ένα μικρό μέρος από τα κέρδη τους στις κοινωνίες που σε βάρος των κερδοσκοπούν όλα αυτά τα χρόνια.

Γνωρίζοντας την ευαισθησία που σας διακρίνει θα σας παρακαλέσω το θέμα του κοινωνικού παντοπωλείου να το θέσετε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου δοθεί η δυνατότητα στα μέλη του ΔΣ να ανταλλάξουν απόψεις και να παρθούν αποφάσεις .

Με εκτίμηση

Σμχος ε.α. Γ. Περουλάκης

(Πρόεδρος Πολιτιστικού. Συλ. Νεροκούρου)

 

 

web development and hosting by Hostsun Web Services