Αρχική Σελίδα Δραστηριότητες Εκδηλώσεις Η Κρήτη και η Μάνη συνδέονται με άρρηκτους δεσμούς φιλίας

Η Κρήτη και η Μάνη συνδέονται με άρρηκτους δεσμούς φιλίας

Νεροκούρου 10 Δεκ 2010

O κ. Φατσέας Ιωάννης (τ. κοινοτάρχης & λαογράφος) παρέθεσε γεύμα φιλοξενίας στο Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Γερασίμου στα Νεροκούρου σε φίλους από την Μάνη που ήρθαν για να προσκυνήσουν στα μέρη 'όπου έπεσαν Μανιάτες εθελοντές μαχητές που πολεμήσουν στο πλευρό των Κρητικών κατά την επανάσταση του 1866 ενάντια των Τούρκων.

  • Μεταξύ των παρευρισκομένων διακρίναμε τον Αντιδήμαρχο του Δήμου Οιτύλου κ. Κουμεντάκο Αντ., τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου της Μέσα Μάνης κ. Μαυρεδώγγονα Ν. , τον πατέρα Σοφρώνειο , τον κ. Γύπαρη Κ. (τ. αντιδήμαρχο) , τον κ. Ιορδάνου Αντ. (αντιπτέραρχος ε.α.) κ.α.

Σε σύντομο χαιρετισμό που απεύθυνε ο κ. Περουλάκης Γ. (τ. πρόεδρος του Συλλόγου ) ευχαρίστησε τον κ. Φατσέα αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση. Μεταξύ δε των άλλων είπε: « …. εκλεχτοί μας φίλοι από την ιστορική Μάνη καλώς ήρθατε στα λημέρια μας. Ειλικρινά αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά μα και συγκίνηση που ευρίσκεστε κοντά μας. Όσοι έχουν την τύχη να επισκεφτούν τα μέρη σας θα καταλάβουν γρήγορα γιατί η Μάνη θεωρείτε ένα ξεχωριστό μέρος. Αυτά που την κάνουν να ξεχωρίζει είναι: η αγριάδα του τοπίου , οι επιβλητικοί πύργοι , τα κάστρα που συναντάς μα περισσότερο από όλα αυτά είναι η ζεστασιά των ανθρώπων της. Ο τόπος σας είναι συνυφασμένος με την λευτεριά. Κανείς δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητος από τις ιστορικές αναδρομές που έρχονται στην θύμηση του όταν κατηφορίζοντας από τα σπήλαια του Δυρού αντικρίσει τους πύργους της Βάθειας , όταν επισκεφτείς το λιμανάκι του Γερολιμένα όταν φθάσεις στην Αρεόπολη και δεις το αγέρωχο βλέμμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, να δείχνει τον δρόμο για την λευτεριά του έθνους. Ίσως η μεγαλύτερη ηγετική φυσιογνωμία της επανάστασης του 21 που όμως η ιστορία έτσι όπως γράφτηκε τον αδίκησε , τους λόγους προφανώς όλοι μας τους αντιλαμβανόμεθα.

Οι τόποι μας μοιάζουν έχουν πολλά κοινά γι’ αυτό όπου κι αν βρίσκεσαι νιώθεις σαν το σπίτι σου.Μπορεί οι Μανιάτες να μη ξέρουν τι θα πει σκλαβιά γνωρίζουν όμως καλά τι πάει να πει παλικαριά και «γδικιωμός» (εκδίκηση) Γι’ αυτό υπήρχαν οι «ξεβγαλτήδες» (μεσολαβητές) για να κάνουν «τρέβα» (συμβιβασμό) . Και εδώ στην Κρήτη υπήρχε αντίστοιχα η βεντέτα (αντεκδίκηση) αιτία να ξεκληριστούν πολλές οικογένειες , η έχθρα και το μίσος βαθιά ριζωμένο που ούτε οι κουμπαριές μπορούσαν να το σβήσουν. Δυστυχώς σήμερα τα όμορφα χωριά μας έχουν χάσει πολλά από την παλιά τους ομορφιά , την ζωντάνια, σιγά - σιγά ερημώνονται . Θα πρέπει να ανησυχούμε όταν βλέπουμε τα «πλακονίθια» (καλντερίμια) να γίνονται «τρόχαλα», όταν βλέπουμε τις «ρούγες» (γειτονιές) αδειανές και τα «σκαλούνια » (πεζούλια) να σπανίζουν ας ελπίσουμε ότι σύντομα τα πέτρινα αυτά κοσμήματα όπως είναι τα χωριά της Μάνης αποκτήσουν την παλιά τους αίγλη.

Φίλοι μου ,είναι μεγάλοι οι δεσμοί που αναπτύχθηκαν στο διάβα του χρόνου ανάμεσα στην αδούλωτη Μάνη και την λεβεντογέννα Κρήτη . Ας θυμηθούμε μερικά από τα πρόσωπα που συνέδεσαν τους τόπους μας και που συνέβαλαν ώστε να δημιουργηθεί μια γέφυρα διαρκούς φιλίας αλλά και προσφοράς: Δημ. Πετροπουλάκης , Γεωρ. Κοσονάκος αλλά Ελ. Βενιζέλος , Ν. Καζατζάκης Ν. Δρανδάκης.

Κανείς μας δεν ξεχνά ότι οι Μανιάτες στην κρητική επανάσταση του 1866 – 69 πολέμησαν ηρωικά με εκατοντάδες εμπειροπόλεμους εθελοντές πολεμιστές στο πλευρό των κρητικών για την απελευθέρωση του νησιού μας. Κανείς μας δεν ξεχνά ότι το χώμα της Κρήτης μας έχει ποτιστεί με αίμα των προγόνων σας . Εξάλλου από όσα γνωρίζω ο σκοπός του ταξιδιού σας στην Κρήτη μεταξύ των άλλων είναι και να τιμήσετε τις θυσίες των προγόνους σας. Γι’ αυτό και σας συγχαίρω .

Επ’ ευκαιρίας που ευρίσκομε κοντά σε ανθρώπους που υπηρετούν την παράδοση θα μου επιτρέψετε να πω δύο λόγια για τον πολιτισμό όπως εγώ τα αντιλαμβάνομαι. Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι που όλα φαντάζουν μαύρα και άραχνα, εκτιμώ ότι το άρμα του πολιτισμού μπορεί να μας βοηθήσει για να δούμε τα πράγματα πιο ρόδινα. Δεν έχουν άδικο αυτοί που ισχυρίζονται ότι ο πολιτισμός είναι εθνικό κεφάλαιο έτσι νομίζω θα πρέπει να τον δούμε κι έτσι θα πρέπει να τον αντιμετωπίζει η πολιτεία. Αγαπητοί μου φίλοι, ο λαϊκός πολιτισμός δεν είναι τίποτε άλλο από την επιθυμία του λαού κατά καιρούς να εκφράσει διαχρονικά τα συναισθήματά του (δηλ. την αγάπη , το θαυμασμό , τη ζήλια , τον πόθο , το μίσος κ.α. ) είτε μέσα από το τραγούδι, είτε μέσα από μουσικές , είτε μέσα από τον χορό. Η νέα γενιά εκτιμώ ότι έχει όρεξη και δυναμική, σίγουρα το μέλλον της ανήκει . Αρκεί βέβαια να σεβαστεί την παράδοση να δώσει το δικό της στίγμα και να πάει τα πράγματα ακόμη πιο πέρα. Συμπερασματικά : το να καλλιεργήσουμε την ιδέα του πολιτισμού στις ψυχές των νέων ανθρώπων είναι η καλλίτερη επένδυση για το αύριο . Προσοχή όμως να προβάλλουμε τα υγιή πρότυπα της κοινωνίας και όχι αυτά που θέλουν κάποιοι έξυπνα να μας σερβίρουν π.χ. τύπου Reality . Πιστέψετε με είναι θέμα ευθύνης όλων μας.Τελειώνοντας θα ήθελα να προτρέψω όλους τους παρευρισκόμενους να σηκώσουμε τα ποτήρια μας και να πιούμε στην φιλία που συνδέει τα μέρη μας όλα αυτά τα χρόνια. Να ευχηθώ στους φίλους μας Μανιάτες καλή παραμονή, και καλώς ήρθατε , στην υγειά σας!»

  • Πραγματικά ήταν μια ζεστή βραδιά με πλούσια εδέσματα με πολύ κέφι , χορό και τραγούδι. Ο Σύλλογος μας και οι προσκαλεσμένοι αντάλλαξαν δώρα κι ευχές και έδωσαν υπόσχεση να σμίγουνε πιο συχνά .

  • Ακολούθως μετά το γεύμα επισκέφτηκαν το Μουσείο Σχολικής Ζωής όπου είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο χώρο του Μουσείου από την κ. Δρακάκη Μαρία και τον κ. Καρτσάκη Δημήτρη .

Στιγμιότυπα από την εκδήλωση:

 

 

web development and hosting by Hostsun Web Services