Αρχική Σελίδα Ήθη και Έθιμα Παπούδια Τα Παπούδια στον τόπο μας

Τα Παπούδια στον τόπο μας

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΘΑΡΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ  2 Μαρτίου 09

Η Καθαρή Δευτέρα ως γνωστό σηματοδοτεί το τέλος της Αποκριάς.  Συμβολίζει την αγάπη του ανθρώπου προς την φύση και προαναγγέλλει τον ερχομό της Άνοιξης. Η σαρακοστή είναι η αφετηρία ψυχικής και σωματικής κάθαρσης ,  μας προετοιμάζει με νηστεία και κατάνυξη για την Εβδομάδα των παθών και την Ανάσταση που θα ακολουθήσει .

Τα παπούδια ένα έθιμο από τα παλαιά. (σημειώσεις από το βιβλίο του Γιάννη Φατσέα "Νεροκούρου παλιές αναμνήσεις")

Τα παλιά τα χρόνια μπορεί οι άνθρωποι να μη  είχαν την οικονομική ευχέρεια να αγοράσουν χταπόδια και γαρίδες ίσως και να μη τα γνώριζαν ήξεραν όμως γιορτάζουν τον ερχομό της σαρακοστής . Μαζευόταν όλοι οι κάτοικοι του χωριού σε τρεις τοποθεσίες στα Τζουμπανά στην Κάτω Ρούγα , στο Μεσοχώρι και στο Περαχώρι μαζί με τις οικογένειες των και τα σαρακοστιανά τους φαγητά τα λεγόμενα και «παπούδια» που ήταν όσπρια, (δηλ. ρεβίθια , μαυρομάτικα φασολάκια , κουκιά , μπιζέλια , λιμπίνοι κ. α.) παστές ελιές , τσακιστές , νερατσάτες , παξιμάδια κριθαρένια , μιγιαδερά και σταρένια. Αρκούσαν αυτά και μόνο τα αγαθά για να γίνει τρικούβερτο γλέντι , οι άνθρωποι τότε ήσαν πιο κοντά ο ένας στον άλλο, τα συναισθήματα διαφορετικά ,υπήρχε σεβασμός , αλληλοεκτίμηση και αγάπη που ίσως σήμερα να μη υπάρχει σε τέτοιο βαθμό . Την Καθαρή Δευτέρα όλοι νήστευαν κανείς δεν μαγάριζε . Το γλέντι καλά κρατούσε όλη τη μέρα μέχρι αργά την νύχτα με χορούς , τραγούδια , μουτζουρώματα με λουλάκι και πολλά αστεία.
«Καλιά έχω της παστές ελιές παρά της  κολυμπάδες
Καλιά έχω δέκα κοπελιές παρά σαράντα γράδες»

Με πλούσια εδέσματα και πολύ κέφι γιορτάστηκαν κι εφέτος τα 'παπούδια " που διοργάνωσε ο Σύλλογος μας στο πνευματικό κέντρο του Αγίου Γερασίμου . Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο κ. Κεμεσίδη Μ.και τον επικεφαλή της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Πολιουδάκη Γ.που μας τίμησαν με την παρουσία καθώς και όλους όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση που έγινε πλέον θεσμός για τα Νεροκούρου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς που μας βοήθησαν και ιδιαίτερα στο Super Market Τσιγγάκη Εμ. για την δωρεάν προσφορά σαρακοστινών.  Στιγμιότυπα από την εκδήλωση :

Ο μπουφές μας                                                            Μέλη του Δ. Σ. του Συλλόγου μας

Η μικρή μας φίλη ντυμένη κρητικοπούλα                  Ο Δήμαρχος μας, ο κ. Πολιουδάκης Γ με τον πρόεδρο του Συλλόγου

Ο Δήμαρχος κ. Κεμεσίδης με την σύζυγό του και μέλη του ΔΣ                Άποψη από την αίθουσα της εκδήλωσης

Το κέφι δεν άργησε να φανεί

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΘΑΡΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ  15 Φεβ. 2010 . Στιγμιότυπα :

Μέλη του Συλλόγου προετοιμάζουν την αίθουσα με τα πλούσια εδέσματα , διακρίνονται από αριστερά :

Κοκολογιάννης Γ., Τσιρώνης Γ.,Καμπάκης Γ., Παπαδάκης Γ., Μπλαζάκη Σ. , Ανδρονικάκης Ι. ,

Περουλάκης Γ. , Φοβάκης Μ. , Κομπιάδης Κ. και Ντουντουνάκης Ν.

Άποψη από την εκδήλωση

 

web development and hosting by Hostsun Web Services