Αρχική Σελίδα Ιστορικά Στοιχεία Εκκλησίες Μοναστήρια - Εκκλησίες - Ερημοκλήσια

Μοναστήρια - Εκκλησίες - Ερημοκλήσια

·    Άγιος Αντώνιος : Γιορτάζει στις 17 Ιανουαρίου
Ερημοκλήσι ευρίσκεται στις παρυφές του βουνού της  Μαλάξας σε κτήμα κ Μ.Ησυχάκη επί το ομώνυμου λόφου


·    Άγιοι Σαράντα : Γιορτάζουν στις 9 του Μάρτη
Η εκκλησία ευρίσκεται ακριβώς κάτω από την εθνική οδό στο μέσο του Δημοτικού Διαμερίσματος είναι ενορία και καλύπτει την ευρύτερη περιοχή των Αγίων Σαράντα και Χάτζαλη. Η εκκλησία κτίστηκε περί το 1600 και σήμερα είναι νεκροταφείο.


·    Άγιος Γιώργης και Δημήτρης "Κατσιφαριανών" : Γιορτάζει 23 Απριλίου (μπορεί να μετατεθεί λόγω Πάσχα) και 26 Οκτωβρίου
Βρίσκεται νότια της μονής Χρυσοπηγής είναι νεκροταφείο της περιοχής . Παλαιότερα ήταν ένα μικρό εκκλησάκι που το 1941 καταστράφηκε μετά από ανατίναξη πυρομαχικών που έκανα οι σύμμαχοι για να μη πέσουν στα χέρια των Γερμανών. Την δεκαετία του 50 ανεγέρθη δίκλιτος ναός αφιερωμένος στη χάρη των Αγίων Γεωργίου και Δημητρίου. Σήμερα είναι η ενορία Κατσιφαριανών και της ευρύτερης περιοχής


·    Άγιος Γεώργιος  "Φαράγγι": Γιορτάζει 23 Απριλίου (μπορεί να μετατεθεί λόγω Πάσχα)
Ερημοκλήσι που βρίσκεται 500 νοτίως του χωριού σε φαράγγι . Γύρω από το εκκλησάκι υπάρχουν πηγές με άφθονο νερό (ενδεχομένως να έχουν σχέση και με το όνομα του χωριού "Νεροκούρου". Τα παλιά χρόνια στην γιορτή του γινόταν μεγάλο πανηγύρι, εκεί γινόταν και η διπλανάσταση το απόγευμα του Πάσχα. Γενικά ο χώρος γύρω από το ναό με τα αιωνόβια πλατάνια τα κρυστάλλινα νερά συνολικά αποτελούν ένα πανέμορφο τοπίο που αξίζει να το επισκεφτείτε.


·    Μοναστήρι  Χρυσοπηγής : Γιορτάζει την Παρασκευή του Πάσχα

Η Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Χρυσοπηγής βρίσκεται στο μέσο του δημοτικού διαμερίσματος Νεροκούρου σε απόσταση 3 χλμ. από την πόλη των Χανίων. Είναι αφιερωμένη στην Παναγία τη Ζωοδόχο Πηγή και γιορτάζει την Παρασκευή του Πάσχα όπου συρρέουν χιλιάδες προσκυνητές από ευλάβεια στη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.

 


·    Άγιος Εφραίμ : Γιορτάζει 5 Μαΐου
Ερημοκλήσι που ευρίσκεται ανατολικά του χωριού στο δρόμο ΟΑΔΥΚ προς τα Τσικαλαριά . Ανοικοδομήθηκε γύρω το 1990 από την οικογένεια Νικηφοράκη- Νικολακόπουλου στο εκεί κτήμα τους .


·    Μοναστήρι Αγίου Γεωργίου: Γιορτάζει στις 3 Νοεμβρίου
Ευρίσκεται βόρεια του χωριού. Το Μοναστήρι χρονολογείται από το 1700 και έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο λόγω της θέσεως του αλλά και λόγο της μεγάλης περιουσίας που κατείχε. Σήμερα δυστυχώς έχει εγκαταλειφθεί κι ένα μεγάλο μέρος του έχει ήδη καταρρεύσει , είναι υπό την προστασία του Υπουργείου Πολιτισμού και ανακηρυχτεί διατηρητέο μνημείο. Βρίσκεται σε γειτνίαση με αρχαιολογικό χώρο Μινωϊκών χρόνων. Γιορτάζει στις 3 Νοεμβρίου του μεθυστή που δοκιμάζουν τα κρασιά , τα παλαιά χρόνια γινόταν μεγάλο πανηγύρι. Το 1975 ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας του παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Γεωργίας που σήμερα χρησιμοποιείται από τον Σταθμό Γεωργικής Έρευνας.


·    Αγία Μαρίνα : Γιορτάζει στις 17 Ιουλίου
Ερημοκλήσι ευρίσκεται ψηλά στο βουνό της Μαλάξας και ανήκει και αυτή στο μετόχι Ησυχάκη. Είναι κτισμένη ψηλά στην χαράδρα του Ραφιολιού ανάμεσα σε πλατάνια όπου αναβλύζει πεντακάθαρο νερό από πηγή. Πριν από 30 χρόνια στην γιορτή της γινόταν μεγάλο πανηγύρι που διαρκούσε 2 μέρες , προσκυνητές ερχόταν από τα γύρω χωριά : Νεροκούρου , Τσικαλαριά , Κοντόπουλα , Μαλάξα αλλά και από Σούδα και Χανιά.


·    Αγία Παρασκευή : Γιορτάζει στις 26 Ιουλίου
Ερημοκλήσι ευρίσκεται λίγο πάνω από το χωριό στον δρόμο για την Μαλάξα . Στην αρχή ο ναός ήταν κτισμένος σε σπήλαιο αργότερα την δεκαετία του 60 οικοδομήθηκε το σημερινό εκκλησάκι από την οικογένεια Καλογερή.


·    Η Παναγιά : Γιορτάζει στις 15 Αυγούστου
Ερημοκλήσι που ευρίσκεται 100 μέτρα κάτω από την εθνική μέσα στον κάμπο. Η Παναγία του Φεσά όπως λεγόταν από το όνομα του Τούρκου ιδιοκτήτη του μετοχιού. Κατά την παράδοση κάποιο παιδί έπεσε μέσα σε πηγάδι και διασώθηκε από μια μαυροφόρα γυναίκα που το κρατούσε στα χέρια της για να μη πνιγεί . Σε ανταπόδοση και από ευγνωμοσύνη που σώθηκε το παιδί του ο Τούρκος έκτισε το σημερινό εκκλησάκι που ευρίσκεται σε ιδιοκτησία  Καλιτεράκη.


·    Προφήτου Ζαχαρίου : Γιορτάζει στις 5 Σεπτεμβρίου
Μικρό εκκλησάκι που ευρίσκεται εντός του οικισμού Τσουμπανά, τελευταία με πρωτοβουλία των κατοίκων της περιοχής γίνεται μεγάλο πανηγύρι στην πλατεία του χωριού


·    Αγία Ελεούσα : Γιορτάζει 8 Σεπτεμβρίου
Βρίσκεται ψηλά πάνω από τα Τσουμπανά στη χαράδρα των Γωνιανών μέσα στα πλατάνια και πλησίον πηγής με άφθονο νερό. Ήταν δίπλα στον παλιό μονοπάτι που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι των Κεραμιών για να κατέβουν στην πόλη. Η Παναγία Ελεούσα φαίνεται να ανήκει και αυτή στη μονή Αγίας Αικατερίνης (απογραφή 1637) , είχε εγκαταλειφτεί και ανακαινίστηκε το 1960.


·    Παναγίας Γοργοϋπήκοος : Γιορτάζει 1 Οκτωβρίου
Βρίσκεται βόρεια της μονής Χρυσοπηγής είναι επιβλητικός και ανήκει στο μοναστήρι . Ανοικοδομήθηκε το 1990 και κατά τον εορτασμό της προσελκύει πολλούς προσκυνητές.


·    Άγιος Γεράσιμος : Γιορτάζει 20 Οκτωβρίου
Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και ανεγέρθηκε την δεκαετία του 80 σε οικόπεδο του Αγίου Γεωργίου σε ανάμνηση παλαιού ομώνυμου ναού που βρισκόταν νοτιότερα . Είναι καθεδρικός ναός και κάθε χρόνο γίνεται μεγάλο πανηγύρι με προσέλευση πολλών πιστών.


·    Άγιος Αρσένιος : Γιορτάζει 10 Νοεμβρίου
Βρίσκεται στον μέσο του δημοτικού διαμερίσματος δίπλα στον παιδικό σταθμό και είναι υπό ανέγερση. Ανήκει στην ενορία των Αγίων Σαράντα.

 

  • Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος : Γιορτάζει 13 Νοεμβρίου

Βρίσκεται δυτικά του χωριού στο μέσο της διαδρομής προς Μουρνιές (πλησίον του Νοσοκομείου). Ανοίκει στην ενορία του Άι Γιώργη Κατσιφαριανών


·    Εισοδίων της Θεοτόκου : Γιορτάζει 21 Νοεμβρίου
Βρίσκεται στο μέσο του χωριού και είναι νεκροταφείο.

 

  • Αγία Αικατερίνη : Γιορτάζει 25 Νοεμβρίου

Βρίσκεται δυτικά του χωριού στην ομόνυμη περιοχή . Τα παλαιά χρόνια είχε μεγάλη περιουσία , αναφέρεται στην εκκλησιαστική απογραφή του 1637. Σήμερα δυστυχώς δεν σώζετε τίποτα παρά μόνο νότια μία πλευρά της εκκλησίας . Στην θέση της έχει ανεγερθεί μικρό εκκλησάκι από την οικογένεια Γ. Μαζανάκη.


·    Άγιος Νικόλαος : Γιορτάζει 6 Δεκεμβρίου

Bρiσκεται νοτιοανατολικά του οικισμού Τσουμπανάκαι σήμερα είναι νεκροταφείο. Μέχρι την δεκαετία του 80 γινόταν μεγάλο πανηγύρι


·    Άγιος Στέφανος :  Γιορτάζει στις 27 Δεκεμβρίου
Μεγάλος και επιβλητικός ναός , ανεγέρθη την δεκαετία του 1970 και ευρίσκεται στην οδό Αγίων Αποστόλων περιοχή του Κουμπέ. Είναι ενορία και περιλαμβάνει περιοχές του Δήμου Χανίων , Μουρνιών και Νεροκούρου. 

web development and hosting by Hostsun Web Services