Αρχική Σελίδα Θέσεις - Απόψεις Λειτουργία του Σταθμού της ΔΕΗ / Ξυλοκαμάρα

Λειτουργία του Σταθμού της ΔΕΗ / Ξυλοκαμάρα

ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ  & ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ  ΝΕΡΟΚΟΥΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Νεροκούρου 129,                                                         Νεροκούρου 16 Ιαν 08 73100, Χανιά                                                          

«ΑΝΟΙΚΤΗ  ΕΠΙΣΤΟΛΗ»

ΠΡΟΣ :Ημερήσιο Τοπικό Τύπο    
ΚΟΙΝ:  Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση.             
                                   

ΘΕΜΑ :      Λειτουργία του Σταθμού της ΔΕΗ / Ξυλοκαμάρα
 
            Αξιότιμοι κύριοι.                                                   

Με αφορμή την έγκριση (13-11-07) από το ΔΣ της ΔΕΗ ΑΕ του νέου επενδυτικού της προγράμματος για την Κρήτη που σύμφωνα με το οποίο αποφασίστηκε η εισαγωγή του φυσικού αερίου στην Κρήτη και συγκεκριμένα να κατασκευασθούν δύο νέες μονάδες συνδυασμένου κύκλου ισχύος 250 MW στην Κορακιά , οι μονάδες της Ξυλοκαμάρας Νο 10& 11να μετατραπούν σε μονάδες συνδυασμένου κύκλου και τέλος να τεθεί ο σταθμός των Λινοπεραμάτων εκτός λειτουργίας το 2014 δηλ. υιοθετώντας απόλυτα τις γνωμοδοτήσεις της ΡΑΕ , θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε ότι :.

Αυτή η απόφαση μας βρίσκει απόλυτα αντίθετους γιατί ο νέος «εκσυγχρονισμός - επέκταση» του σταθμού της ΔΕΗ/Ξυλοκαμάρας θα αναβαθμίζει τον σταθμό και θα τον κάνει να λειτουργεί σαν σταθμό βάσης με  παραγόμενη ισχύ 340 MW. Τώρα και περισσότερο από δύο δεκαετίες ο σταθμός της Ξυλοκαμάρας παράγει την μισή από την απαιτούμενη ενέργεια στο Νησί. Θα πρέπει να θυμηθούμε τις ομόφωνες αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου  αλλά και τις διαβεβαιώσεις της Δκση της ΔΕΗ και της Πολιτικής ηγεσίας  σε παλαιότερες αντιδράσεις μας ότι η Ξυλοκαμάρα θα λειτουργεί μόνο σε ώρες αιχμής. Μας είχαν υποσχεθεί ότι θα σεβαστούν το περιβάλλον, ότι θα αποψιλώσουν σύντομα τις παλαιές μηχανές χωρίς τις να αντικαταστήσουν , ότι θα διαμορφώσουν χώρο πρασίνου γύρω από τον σταθμό και δεν τήρησαν τίποτα από τα συμφωνηθέντα  αλλά μας αγνόησαν για άλλη μια φορά.

Δυστυχώς οι φόβοι μας επαληθεύτηκαν, η Δκση της ΔΕΗ ΑΕ. για άλλη μια φορά μας αγνόησε και τις συμφωνίες που έγιναν στο παρελθόν για μη επέκταση και λειτουργία του σταθμού μόνο σε περιόδους αιχμής της πέταξε στο καλάθι των αχρήστων . Προτίμησαν αντί διαλόγου με τα θεσμοθετημένα όργανα του τόπου (Βουλευτές, Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση) να λύσουν το πρόβλημα της ενέργειας στην Κρήτη σε βάρος των κατοίκων της περιοχής με συνοπτικές διαδικασίες που μας φέρνουν σε άλλες εποχές, « του αποφασίζουμε και διατάζουμε » . Δεν θα πρέπει όμως να παραβλέπει η Δκση της ΔΕΗ ΑΕ ότι χωρίς την συναίνεση της τοπικής κοινωνίας δεν μπορεί να προχωρήσει καμιά επέκταση , προσπάθησαν και το 2004 όμως απέτυχαν , εμείς από την μεριά μας θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε να μη περάσουν τέτοιες φασιστικές νοοτροπίες. Η δήλωση του Προέδρου και Διευθύνων Σύμβουλου της ΔΕΗ ΑΕ κ Αθανασόπουλου ότι «η υλοποίηση αυτών των στρατηγικών αποφάσεων θα έχουν πολλαπλά οφέλη για τους πελάτες, τους μετόχους, το Περιβάλλον και θα ικανοποιήσουν ένα πάγιο αίτημα αλλά και υποχρέωση της ΔΕΗ απέναντι στις Τοπικές Κοινωνίες», μας γεμίζει με οργή και αγανάκτηση. Ασφαλώς θα έχει αυταπάτες εάν νομίζει ότι θα πρέπει να του είμαστε και υποχρεωμένοι γιατί με τις αποφάσεις του μας καταδικάζει να ζήσουμε για πολλά χρόνια σένα υποβαθμισμένο και μολυσμένο περιβάλλον.

Αλήθεια γιατί αυτή η αδικία σε βάρος μας , ο σταθμός των Λινοπεραμάτων να προγραμματίζεται σταδιακά να κλείσει έως  το 2014 και η Ξυλοκαμάρα όχι μόνο να παραμένει αλλά και επεκτείνετε Γιατί σε λίγα χρόνια (6) ο χώρος των εγκαταστάσεων της στα Λινοπεράματα Ηρακλείου θα έχει καταστεί χώρος πρασίνου , αναψυχής , περιπάτου και εδώ οι εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στην Ξυλοκαμάρα θα συνεχίσουν να αυξάνονται και να γιγαντώνονται επικίνδυνα παραπλεύρως από το Γενικό Νοσοκομείο , σχολεία και εντός του οικιστικού ιστού ? Δεν θα πληρώσουμε εμείς την απερισκεψία κάποιων που έφεραν τον σταθμό δίπλα σε κατοικημένη και αναπτυσσομένη περιοχή .

Ελπίζουμε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αντί να σιωπά όπως κάνει μέχρι θα πάρει θέση και θα στηρίξει τον αγώνα μας εξάλλου το πρόβλημα της ρύπανσης δεν αφορά μόνο την τοπική κοινωνία αλλά όλο το Νομό.

 

·        Ζητάμε να μπει άμεσα προς συζήτηση  στο Νομαρχιακό Συμβούλιο το πρόβλημα του σταθμού της Ξυλοκαμάρας και να παρθούν αποφάσεις.

 

·        Ζητάμε την άμεση χωροθέτηση νέας τοποθεσίας για την εγκατάσταση του εργοστασίου της ΔΕΗ/Ξυλοκαμάρας καθώς και χρονοδιάγραμμα οριστικής απομάκρυνσης. του σταθμού.

 

Θα περιμένουμε την ανάληψη πρωτοβουλιών από τους θεσμοθετημένους φορείς του Νομού σε διαφορετική περίπτωση όμως είμαστε αναγκασμένοι να  εντείνομε τον αγώνα μας μήπως και κατανοήσουν αυτοί που προκλητικά  μας περιφρονούν ότι κανείς κάτοικος της περιοχής δεν είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει το δικαίωμα του να διεκδικεί ένα καλλίτερο τρόπο ζωής γι’αυτόν και τα παιδιά του.
 

web development and hosting by Hostsun Web Services