Αρχική Σελίδα Θέσεις - Απόψεις Ο νέος σχεδιασμός της ΔΕΗ για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης.

Ο νέος σχεδιασμός της ΔΕΗ για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης.

ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ  & ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ  ΝΕΡΟΚΟΥΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ


Νεροκούρου 129,
ΤΚ 73100, Χανιά                            
«ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ»

ΠΡΟΣ : Υπουργείο Ανάπτυξης – κ.κ. Βουλευτές – Ρ.Α.Ε.- Περιφέρεια Κρήτης –ΤΕΔΚ  Ν.Χανίων –Δήμο  Χανίων – Δήμο Σούδας – Δήμο Ελ. Βενιζέλου - ΤΕΕ/Δυτ. Κρήτης- ΔΕΗ/Δνση Παραγωγής - Τοπικό Τύπο
Νεροκούρου 15 Σεπτ. 2007ΘΕΜΑ :    Ο νέος σχεδιασμός της ΔΕΗ για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης.

Αξιότιμοι κύριοι.

Με αφορμή τον «μεγαλόπνοο» ενεργειακό προγραμματισμό της ΔΕΗ που πρόσφατα ήρθε στη επικαιρότητα θα θέλαμε να καταθέσουμε τις απόψεις μας σαν άμεσα ενδιαφερόμενοι αφού ζούμε και εργαζόμαστε πλησίον του σταθμού της ΔΕΗ/Ξυλοκαμάρας και  καθημερινά δεχόμαστε τις συνέπειες του .Θα αναφερθούμε  λοιπόν στις επιπτώσεις που έχει για την υγεία μας η λειτουργία του εργοστασίου, στους λόγους για τους οποίους διαφωνούμε στον επιχειρούμενο «εκσυγχρονισμό»  του και τέλος θα προτείνουμε ως  μόνη λύση την μετεγκατάσταση του σταθμού σε νέα περιοχή μακριά από σπίτια , σχολεία και Νοσοκομείο.

1        Ενέργεια και ανάπτυξη                                    
Ανάπτυξη στον τόπο μας χωρίς την ηλεκτρική ενέργεια δεν μπορεί να γίνει, αυτή είναι η κοινή διαπίστωση όλων μας.  Η ηλεκτρική ενέργεια είναι ένα αγαθό που καλείται η ΔΕΗ ως δημόσια επιχείρηση να αποδώσει στον πολίτη. Για να καλυφθούν οι ανάγκες του νησιού σε ηλεκτρική ενέργεια σήμερα λειτουργούν με συμβατικά καύσιμα οι σταθμοί της ΔΕΗ στη Ξυλοκαμάρα, (ντίζελ) στα Λινοπεράματα (ντίζελ)και στον Αθερινόλακκο (μαζούτ). Παράλληλα ένα μικρό ποσοστό  της κατανάλωσης καλύπτετε από ήπιες πηγές ενέργειας όπως συνηθίζετε να λέμε την αιολική και τα φωτοβολταϊκά τόξα .2    Ποιες είναι οι επιπτώσεις από την λειτουργία του σταθμού παραγωγής στα Χανιά.                                                    
Δυστυχώς οι επιπτώσεις είναι μεγάλες για την υγεία μας και το τίμημα βαρύ από την ημερήσια κατανάλωση χιλίων διακοσίων (1200) τόνων πετρελαίου (κατά μέσο όρο) του σταθμού. Καθημερινά από τα «φουγάρα» του αποβάλλονται τεράστιες ποσότητες καυσαερίων (διοξειδίου του θείου , μονοξείδιο και διοξείδιο του αζώτου καθώς και αιωρούμενα σωματίδια) τα οποία σχηματίζουν ένα τεράστιο αόρατο μανιτάρι πάνω από τον σταθμό. Δεν νομίζω ότι είναι τυχαίο γεγονός ότι ο Νομός μας έρχεται πρώτος στο καρκίνο του πνεύμονα. Κατά καιρούς ο ιατρικός Σύλλογος με ανακοινώσεις έχει αναφερθεί στο πρόβλημα τονίζοντας ότι τα παραγόμενα καυσαέρια και τα υγρά απόβλητα είναι τοξικά και δημιουργούν προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα , όπως βρογχίτιδα, άσμα και αλλεργίες. Ουσίες όπως το διοξείδιο του θείου , το μονοξείδιο του αζώτου (παράγωγα της καύσης πετρελαίου) είναι πολύ τοξικές στον άνθρωπο. Επίσης ο κίνδυνος από τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που δημιουργούνται από τα δίκτυα υψηλής τάσης της ΔΕΗ όταν περνούν μέσα από κατοικημένες περιοχές με την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι μεγάλος . Οι επιστήμονες μας λένε ότι μπορούν να προκαλέσουν καταρράκτη στα μάτια , ασθένειες του αίματος , βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα , αλλαγή συμπεριφοράς κ. α. . Το πρόβλημα λοιπόν μεγάλο δεν αφορά μόνο τους κατοίκους του Δημοτικού Διαμερίσματος Νεροκούρου αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Χανίων και δεν μπορεί κανείς να το αγνοήσει .

3    Πώς προγραμματίζει η ΔΕΗ να καλύψει τις ανάγκες του Νησιού σε ηλεκτρική ενέργεια τα επόμενα χρόνια .

Σε πρόσφατη ανακοίνωση του κ.Υπουργού Ανάπτυξης που έγινε μετά από σύσκεψη με την συμμετοχή στελεχών της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, της Δκσης της ΔΕΗ και του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου και που δημοσιεύτηκε  στον τοπικό τύπο στις 4-9-07, έγιναν γνωστές οι προθέσεις της ΔΕΗ για τα επόμενα χρόνια. Γενική εκτίμηση όλων μας είναι ότι για άλλη μια φορά η Δκση της ΔΕΗ, η πολιτική εξουσία μας αγνόησαν και αποφάσισαν τον εκσυγχρονισμό του σταθμού της Ξυλοκαμάρας χωρίς να λάβουν υπόψη τους τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας. Ο νέος σχεδιασμός της ΔΕΗ για το Νησί για τα επόμενα χρόνια όπως αυτός ανακοινώθηκε από κ Υπουργό Ανάπτυξης περιλαμβάνει :

- Την μετατροπή της Μονάδας του σταθμού των Χανίων (Ξυλοκαμάρα) συνδυασμένου κύκλου και των τριών αεροστροβίλων  έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο καθώς και την προσθήκη δύο (2) λεβήτων ανάκτησης θερμότητας και ενός ατμοστροβίλου (συνδυασμένος κύκλος). Με την ολοκλήρωση των εργασιών το 2012 θα αποσυρθούν οι τρεις αεροστρόβιλοι παλαιάς τεχνολογίας. Συνολική παραγόμενη ισχύ 340 MW.

- Το οριστικό κλείσιμο του Σταθμού του Ηρακλείου/Λινοπεράματα έως το 2012.

- Την έναρξη λειτουργίας του Σταθμού της Κορακιάς το 2012 με φυσικό αέριο , με παραγόμενη ισχύ 250 MW.

- Την λειτουργία του Σταθμού Λασιθίου / Αθερινόλακο με φυσικό αέριο με προοπτική η συνολική ισχύ να φθάνει τα 295 MW έως το 2016.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό έως το 2012 στην Κορακιά Ηρακλείου θα έχει εγκατασταθεί ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου και από εκεί θα διανέμετε στους άλλους δύο σταθμούς της ΔΕΗ (Ξυλοκαμάρα και Αθερινόλακο)

4    Γιατί αντιδρούμε στον «εκσυγχρονισμό» του σταθμού της ΔΕΗ/Ξυλοκαμάρας.

Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να νοηθεί ότι είμαστε κατά της χρήσης του φυσικού αερίου που σίγουρα είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον, όμως θεωρούμε ότι ο «εκσυγχρονισμό» θα παγιώσει μια κατάσταση που θα έχει ως επακόλουθο  ο σταθμός να συνεχίζει να έχει το κύριο βάρος στην κάλυψη ηλεκτρικής ενέργειας του Νησιού και ειδικότερα:

-    Ο νέος «εκσυγχρονισμός - επέκταση» του σταθμού της ΔΕΗ/Ξυλοκαμάρας θα αναβαθμίζει τον σταθμό και θα τον κάνει να λειτουργεί σαν σταθμό βάσης με  παραγόμενη ισχύ 340 MW. Τώρα και περισσότερο από δύο δεκαετίες ο σταθμός της Ξυλοκαμάρας παράγει την μισή από την απαιτούμενη ενέργεια στο Νησί. Εδώ θα πρέπει να θυμίσουμε τις ομόφωνες αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου  αλλά και τις διαβεβαιώσεις της Δκση της ΔΕΗ και της Πολιτικής ηγεσίας  σε παλαιότερες αντιδράσεις μας ότι η Ξυλοκαμάρα θα λειτουργεί μόνο σε ώρες αιχμής. Μας είχαν όμως υποσχεθεί και άλλα ότι θα σεβαστούν το περιβάλλον, ότι θα αποψιλώσουν σύντομα τις παλαιές μηχανές χωρίς τις να αντικαταστήσουν , ότι θα διαμορφώσουν χώρο πρασίνου γύρω από τον σταθμό και δεν τήρησαν τίποτα από τα συμφωνηθέντα  αλλά μας αγνόησαν.

-    Αποφασίζετε το κλείσιμο του σταθμού Ηρακλείου/Λινοπεραμάτων έως το 2012 με την αιτιολογία ότι είναι ρυπογόνος, ευρίσκεται κοντά στα σπίτια, πλησίον της πόλης του Ηρακλείου και έχει αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό. Τις ίδιες όμως και ίσως περισσότερες επιπτώσεις δεν έχει και η λειτουργία του σταθμού της Ξυλοκαμάρας , μήπως δεν υπάρχουν κοντά σπίτια , Σχολεία, μήπως δεν είναι στα όρια της πόλεως των Χανίων , μήπως δεν είναι πλησίον του Γενικού Νοσοκομείου ; Αλήθεια γιατί αυτή η αδικία σε βάρος μας, γιατί παραβλέπουν ότι εκτός από τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει στην υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής ένα μολυσμένο περιβάλλον θα έχει αρνητικές συνέπειες και στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου.

-  Η ρύπανση με την λειτουργία του Σταθμού με φυσικό αέριο μπορεί να μειώνεται, όμως παραμένει όπως παραμένει και ο κίνδυνος τυχόν ατυχήματος καθώς και οι επιπτώσεις για την υγεία των συνανθρώπων μας από τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπονται από τους πυλώνες και το δίκτυο της ΔΕΗ.

-  Ο «εκσυγχρονισμός» του σταθμού της ΔΕΗ/Ξυλοκαμάρα θα έχει ως συνέπεια την υποθήκευση όχι μόνο της γενιάς μας αλλά και των παιδιών μας αφού θα τα καταδικάσει να ζήσουν σε ένα μολυσμένο και επικίνδυνο περιβάλλον. Απαίτηση όλων μας είναι πριν ακόμη επενδυθούν χρήματα για την μετατροπή του σταθμού να γίνει μελέτη νέας χοροθέτησης για μετεγκατάσταση του σταθμού.

5     Διαπιστώσεις

Προγραμματίζεται  η μετεγκατάσταση του σταθμού των Λινοπεραμάτων στην Κορακιά και δεν γίνεται μετεγκατάσταση του σταθμού της Ξυλοκαμάρας σε περιοχή μακριά από σπίτια , Σχολεία και Νοσοκομεία. Η συγκεκριμένη απόφαση είναι άδικη για τον νομό Χανίων αφού καταστρατηγούνται παλαιότερες αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και αθετούνται δεσμεύσεις υπουργών για λειτουργία του σταθμού σε ώρες αιχμής και όχι ως βάση. Ζητάμε οι αποφάσεις των υπευθύνων να κρατούν ίσες αποστάσεις για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του Νησιού .
Η στάση που έχει κρατήσει από το 1997 μέχρι σήμερα η Δκση της ΔΕΗ αλλά και η Πολιτεία στο πρόβλημα επιεικώς χαρακτηρίζετε απαράδεκτη.  Έχει γίνει πλέον συνείδηση σε όλους μας  ότι μας εμπαίζουν , ότι είναι  αναξιόπιστοι συνομιλητές που άλλα λένε και άλλα κάνουν.  Ας θυμηθούμε μερικά από αυτά :

-    Συμφώνησαν στην άμεση απομάκρυνση των παλαιών μηχανών (Νο 1, 4 & 5) και στη δημιουργία  ζώνης πρασίνου γύρω από τον χώρο του σταθμού και ποτέ δεν έκαναν.

-     Έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τα αποτελέσματα των μετρήσεων ρύπανσης και ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας  που κατά καιρούς κάνουν στην περιοχή  και ποτέ δεν ενημέρωσαν.

-    Υποσχέθηκαν να βοηθήσουν την τοπική κοινωνία π.χ. στο πρόβλημα της ανεργίας και όμως τους αγνόησαν.

-    Ανακοίνωσαν συνεργασία σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το ΤΕΕ/Δυτ. Κρήτης και το Πολυτεχνείο όμως την ξέχασαν.

-    Υποσχέθηκαν σωστή διαχείριση των λυμάτων και των υγρών αποβλήτων του εργοστασίου όμως μετρήσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης έδειξαν ότι γεωτρήσεις της γύρω περιοχής σήμερα είναι μολυσμένες με κατάλοιπα πετρελαίου.

-     Δεν αποδίδουν ανταποδοτικά τέλη στον Δήμο για το χρονικό διάστημα λειτουργίας του εργοστασίου .

-    Δεν συνεργάζονται με την Πολιτική Προστασία του Νομού και δεν έχουν κοινοποιήσει  στην Τ.Α. σχέδιο ενεργειών κατοίκων που διαμένουν γύρω από το Εργοστάσιο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (ατύχημα).

6    Ο ρόλος της Ρ.Α.Ε .

Θεωρούμε ότι οι γνωμοδοτήσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και αφορούν τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό στην  Κρήτη, προς το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι μεροληπτικές για τα  Χανιά. Φαίνεται σαν να θέλει να προστατεύσει το Ηράκλειο γι’αυτό και από την μια μεριά εισηγείται το κλείσιμο του σταθμού των Λινοπεραμάτων για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω και από την άλλη αναβαθμίζει τον σταθμό των Χανίων παραβλέποντας ότι ευρίσκεται μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλεως μας.. Πιστεύουμε ότι η στάση της είναι απαράδεκτη και δεν διστάζουμε να την καταγγείλουμε ότι υπονομεύει τα συμφέροντα του τόπου μας. Θα περιμέναμε σαν ανεξάρτητη αρχή που «υποτίθεται» να δρα στα πλαίσια βασικών στρατηγικών ενεργειακής πολιτικής να κρατά ίσες αποστάσεις για τους δύο Νομούς και προστατεύει το περιβάλλον στο πλαίσιο των διεθνών υποχρεώσεων της χώρα μας .

7     Επιπτώσεις της ΔΕΗ στο  περιβάλλον.

Σήμερα που έντονα καιρικά φαινόμενα (πυρκαγιές- πλημμύρες) πλήττουν την πατρίδα μας δεν θα πρέπει να περνά απαρατήρητη η μεγάλη συμβολή της ΔΕΗ στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής με την ρύπανση από εκπομπές διοξειδίου του θείου και την δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου. Ζητάμε λοιπόν από την ΔΕΗ πιστή τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα στα πλαίσια του πρωτοκόλλου ΚΙΟΤΟ καθώς και εφαρμογή της ισχύουσα Κοινοτικής και Εθνικής νομοθεσίας για το περιβάλλον.

8    Συμπεράσματα.

Διαμαρτυρόμαστε με τον πιο έντονο και κατηγορηματικό τρόπο για τις εξαγγελίες του κ. Υπουργού που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και αφορούν τον νέο αναπτυξιακό σχεδιασμό της ΔΕΗ στο Νησί μας. Μας προβληματίζει έντονα το γεγονός ότι δεν κλήθηκαν οι φορείς του Νομού (Βουλευτές , Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση , ΤΕΕ/Δυτ. Κρήτης) να εκφέρουν τις απόψεις των . Εμείς πιστεύουμε ότι ευθύνες υπάρχουν γιατί όφειλαν να είναι παρόντες σε μια τέτοια σπουδαία σύσκεψη για τον τόπο και εάν ακόμη αγνοήθηκαν θα έπρεπε να βγουν επίσημα και να καταγγείλουν τέτοιου είδους μεθοδεύσεις . Γι’αυτό ζητάμε ξεκάθαρη τοποθέτηση  όλων των φορέων του τόπου μας στο πρόβλημα που ανέκυψε μετά την δημοσιοποίηση των προθέσεων της Πολιτείας.  Το πρόβλημα πιστεύουμε ότι δεν αφορά μόνο το Δημοτικό Διαμέρισμα Νεροκούρου γιατί οι συνέπειες από την καθημερινή καύση χιλίων διακοσίων (1200) τόνων πετρελαίου του σταθμού με ότι αυτό συνεπάγετε για το περιβάλλον, την μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα , την ακουστική και αισθητική όχληση , τους κινδύνους από απρόβλεπτους παράγοντες , τα ηλεκτρομαγνητικά και μαγνητικά πεδία και τον τουρισμό, έχουν να κάνουν με όλους τους Χανιώτες. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση παρουσιάζεται διστακτική για να αναλάβει πρωτοβουλίες και θα λέγαμε απρόθυμη να σηκώσει το φορτίο των ευθηνών της.
Συμπερασματικά πιστεύουμε ότι έφθασε η ώρα που θα πρέπει όλοι οι φορείς να ευαισθητοποιηθούν να απαντήσουν με αποφασιστικά βήματα και με πρωτοβουλίες ώστε να ενημερώσουν την κοινή γνώμη για όλες τις πτυχές του προβλήματος. Να ζητήσουμε επιτακτικά να γίνει μελέτη για νέα χοροθέτηση του σταθμού με χρονοδιάγραμμα οριστικής απομάκρυνση του . Δεν θα πρέπει να μείνουμε θεατές του προβλήματος απαιτείται εγρήγορση, συντονισμός, και κινητοποίηση. Εμείς ήμαστε διατεθειμένοι να αγωνισθούμε με όλες τις δυνάμεις μας για να μη περάσουν τέτοια σχέδια που υποβαθμίζουν τον τόπο μας και υποθηκεύουν το μέλλον των παιδιών μας. Πιστεύουμε ότι η αδικία , η αυθαιρεσία και ο εμπαιγμός αυτή την φορά δεν θα περάσουν.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Το Δ. Σ. του Συλλόγου

 

web development and hosting by Hostsun Web Services