Ιερά Μονή Χρυσοπηγής

Ιερά Μονή Χρυσοπηγής

Η Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Χρυσοπηγής βρίσκεται στο μέσο του δημοτικού διαμερίσματος Νεροκούρου σε απόσταση 3 χλμ. από την πόλη των Χανίων. Είναι αφιερωμένη στην Παναγία τη Ζωοδόχο Πηγή και γιορτάζει την Παρασκευή του Πάσχα όπου συρρέουν χιλιάδες προσκυνητές από ευλάβεια στη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.

Η Μονή ιδρύθηκε κατά την τελευταία περίοδο της Βενετοκρατίας (τέλη 16ου αιώνα). Κτήτορας ήταν ο Χανιώτης Ιωάννης Χαρτοφύλακας, διδάκτωρ της ιατρικής και της φιλοσοφίας, σημαντικό πρόσωπο της εποχής του με μεγάλη δράση στην κοινωνία των Χανίων.

Την περίοδο της Βενετοκρατίας, η Μονή της Χρυσοπηγής υπήρξε πνευματικό κέντρο για την Κρήτη με πολλούς μοναχούς και πλούσια βιβλιοθήκη.

Κατά την Τουρκοκρατία, η πνευματική παράδοση της Μονής συνεχίστηκε και η Μονή μετατράπηκε σε πατριαρχικό σταυροπήγιο. Οι πατέρες συμμετείχαν στους ιστορικούς αγώνες των ανθρώπων της περιοχής. Το μοναστήρι υπέφερε πολλά δεινά από τους Τούρκους και καταστράφηκε το έτος 1821, κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης.

Kατά τον 19ο αιώνα αναστηλώθηκε και επανδρώθηκε εκ νέου.

Στο Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, οι Γερμανοί μετέτρεψαν τη Μονή σε διοικητήριο. Υποχρέωσαν τους μοναχούς να απομακρυνθούν και προκάλεσαν δε μεγάλες φθορές στην αρχιτεκτονική δομή των κτιρίων. Ακολούθησε περίοδος μαρασμού και παρακμής.

Το έτος 1976 η Μονή Χρυσοπηγής μετατράπηκε σε γυναικεία. Η νέα αδελφότητα την αναστήλωσε εκ θεμελίων πραγματοποιώντας παράλληλα ένα ευρύ ανακαινιστικό έργο σε περιβαλλοντικό και πνευματικό επίπεδο. Οι μοναχές ασχολούνται με την αγιογραφία, τη συντήρηση παλιών βιβλίων και εικόνων, τη βιβλιοδεσία και το εκκλησιαστικό κέντημα. Επίσης καλλιεργούν τη γη με τη μέθοδο της βιολογικής γεωργίας και εφαρμόζουν πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Σε ένα από τα παλιότερα μετόχια της Ι. Μονής Χρυσοπηγής, τη Μονή της Αγίας Κυριακής στο Βαρύπετρο, η οποία αναστηλώθηκε τα τελευταία χρόνια, δημιουργείται ένα νέο μοναστικό συγκρότημα. Η επέκταση αυτή αποτελεί συνέχεια της μακραίωνης ασκητικής παράδοσης της Μονής Χρυσοπηγής.

Η Μονή σήμερα διαθέτει τριανταμελή αδελφότητα και δέχεται πολυάριθμους προσκυνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ανάμεσα στους οποίους και πολλούς νέους, που ανακαλύπτουν τη γνησιότητα της ζωής στη λατρεία και την παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Εορτολόγιο

Η Μονή Χρυσοπηγής είναι αφιερωμένη στην Παναγία τη Ζωοδόχο Πηγή και γιορτάζει την Παρασκευή του Πάσχα. Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Κρήτης.

Το Μοναστήρι επίσης πανηγυρίζει:

στις 7 Ιουλίου, εορτή της Αγίας Κυριακής

στις 26 Σεπτεμβρίου και 8 Μαΐου, του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου

στις 10 Νοεμβρίου, του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκη

στις 25 Νοεμβρίου, της Αγίας Αικατερίνης

στις 15 Ιανουαρίου, του Αγίου Ιωάννου του Καλυβίτη (του οποίου το αριστερό χέρι φυλάσσεται στη Μονή)

στις 10 Φεβρουαρίου, του Αγίου Χαραλάμπους

στις 23 Ιουνίου, του Αγίου Καλλινίκου και των Κρητών Νεομαρτύρων

στις 4 Αυγούστου, εορτή των Αγίων Επτά Παίδων

Αγρυπνίες γίνονται σε όλες τις δεσποτικές και θεομητορικές γιορτές καθώς και σε γιορτές μεγάλων Αγίων.

Μουσεία

Στη Μονή Χρυσοπηγής λειτουργούν Εκκλησιαστικό και Λαογραφικό Μουσείο, τα οποία είναι επισκέψιμα τις ώρες που είναι ανοιχτή η Μονή

(8.00 π.μ.-12 μ.μ. και 3.30 μ.μ.-6.00 μ.μ.).

α) Εκκλησιαστικό Μουσείο

Στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Μονής φυλάσσονται τα κειμήλια, τα οποία διασώθηκαν από τις λεηλασίες και καταστροφές που κατά καιρούς υπέστη το μοναστήρι. Πρόκειται για παλιές εικόνες, ιερά σκεύη, δείγματα εκκλησιαστικής χρυσοκεντητικής του 18ου 19ου αιώνα, σταυρούς ευλογίας, βιβλία, επίσημα έγγραφα και ξυλόγλυπτα.

Ανάμεσα στα πιο αξιόλογα εκθέματα είναι οι εικόνες του παλιού τέμπλου, το οποίο κάηκε το 1821 από την πυρκαγιά που κατέστρεψε και την υπόλοιπη Μονή. Πρόκειται για τις εικόνες του Χριστού Παντοκράτορος, του Αγίου Βασιλείου, του Αγίου Νικολάου, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, του Αρχαγγέλου Γαβριήλ και του Χριστού ως Αμπέλου, που είναι έργα της Κρητικής Σχολής.

β) Λαογραφικό Μουσείο

Το Λαογραφικό Μουσείο περιλαμβάνει έργα λαϊκής κεντητικής, παραδοσιακές στολές, δείγματα κοσμικής και εκκλησιαστικής ξυλογλυπτικής, φωτογραφίες, πίνακες, παραδοσιακά εργαλεία γεωργικής χρήσης κ.ά.

Παρεκκλήσια

Στη Μονή Χρυσοπηγής, εκτός από το καθολικό, πού είναι αφιερωμένο στην Παναγία τη Ζωοδόχο Πηγή, υπάρχουν πέντε ακόμη παρεκκλήσια, αφιερωμένα στον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο και στην Αγία Αικατερίνα (που βρίσκονται στον κυρίως ναό), στον Άγιο Χαράλαμπο, στον Άγιο Ιωάννη τον Καλυβίτη και στον Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη.

Στην περιοχή της Αγίας Κυριακής υπάρχουν παρεκκλήσια μέσα σε σπηλιές, τα οποία τιμούνται στον Άγιο Αντώνιο, στους Αγίους Επτά Παίδες και στους Νεομάρτυρες της Κρήτης.

Ιστοσελίδα της Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής: http://www.imx.gr/

Ο ναός της Μονής χτίστηκε περί τα μέσα του 16ου αιώνα και ανήκει στο λεγόμενο αγιορείτικο τρίκογχο με τρούλο.

 


Το Καθολικό έχει σχήμα σταυρού .

Ανατολικά και πίσω από το Καθολικού στον περίβολο διακρίνετε ο τάφος της Καθηγουμένης Θεοσέμνης (1938 – 2000) που επί των ημερών της η Μονή μεγαλούργησε


Το κτιριακό συγκρότημα της Μονής έχει σχήμα επιμήκους τετραπλεύρου με το καθολικό στο κέντρο.


Τα κελιά των μοναχών και οι λοιποί χώροι είναι κτισμένοι γύρω από την Μονή και έτσι δημιουργούν ένα οχυρωματικό περίβολο που την περιβάλλει .


 

Εξωτερικός χώρος της Μονής


Στο βόρειο τμήμα του τείχους υπάρχει η αψιδωτή πύλη εισόδου της Μονής.

 

 

 

 

.

 

 

web development and hosting by Hostsun Web Services