Αρχική Σελίδα Θέσεις - Απόψεις Ο εορασμός των Χριστουγέννων

Ο εορασμός των Χριστουγέννων

Νεροκούρου 21 Δεκ. 2009

«Δένδρο χριστουγεννιάτικο μ’ ευχές έχω στολίσει

ο νέος χρόνος που θα’ ρθει χαρές να σας γεμίσει»

 

Τα Χριστούγεννα είναι αυτά που φέρνουν στις καρδιές μας το χαρμόσυνο μήνυμα της ενανθρώπισης  του Χριστού μα ταυτόχρονα  σηματοδοτούν την αναγέννηση ,δίνουν το έναυσμα για ένα καινούριο ξεκίνημα. Σήμερα στη εποχή μας που υπάρχουν πόλεμοι , φτώχεια , εκμετάλλευση και κοινωνική ανισότητα το νόημα των ημερών των Χριστουγέννων είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε. Έρχεται να μας θυμίσει ότι υπάρχει ελπίδα, να μας δώσει δύναμη και προπάντων αυτοπεποίθηση για να ξεπεράσουμε τις όποιες δυσκολίες.

Σήμερα τα Χριστούγεννα είναι πιο λαμπερά , φώτα παντού , στολίδια στους δρόμους στις βιτρίνες των καταστημάτων , χαρμόσυνες μουσικές προσδίδουν μια ξεχωριστή εορταστική εικόνα , μας αναγγέλλουν τον ερχομό του θεανθρώπου .

Εάν ανατρέξουμε λίγο πιο παλιά θα δούμε ότι υπήρχαν άλλες συνήθειες για αυτές τις μέρες. Θα ακούσουμε ιστορίες για καλικάντζαρους που η παράδοση τους θέλει να έρχονται μεταμφιεσμένοι και να μπαίνουν στα σπίτια την παραμονή των Χριστουγέννων. Οι νοικοκυραίοι να τους ξορκίζουν . Οι νοικοκυρές να πλάθουν τα χριστόψωμα με τα στολίδια και τα πλουμιά (σύμβολα γονιμότητας της γης) να φτιάχνουν τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες. Τα παιδιά να λένε τα κάλαντα και να τα φιλεύουν με καρύδια και γλυκά σήμερα όμως παίρνουν λεφτά. Την τιμητική του είχε και το σφάξιμο του χοίρου με τα σύγκλινα , τα καπνιστά και τα λουκάνικα. Ακόμη και τα χριστουγεννιάτικα δένδρα στολιζόταν διαφορετικά με βαμμένα κουκουνάρια σήμερα τα στολίζουν με λαμπιόνια. Μπορεί τα παλιά χρόνια τα Χριστούγεννα να ήταν πιο φτωχά λιγότερο λαμπερά όμως είχαν την δική τους ομορφιά που τα έκανε να ξεχωρίζουν με λίγα λόγια ήταν πιο ανθρώπινα.

Για όλους μας τα Χριστούγεννα είναι μια ευκαιρία να αναβιώσουμε τις πατροπαράδοτες αξίες και τα έθιμα που θα μας φέρουν πιο κοντά στην ιστορική μας παράδοση και την ορθόδοξη πίστη.

Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή για την ανθρωπότητα που όμως μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και αυτοκριτικής για τον καθένα μας.

Είναι μέρες αγάπης ,  αλληλεγγύης  προς τον συνάνθρωπο μας που γενούν προσδοκίες σ' όλους μας.

Αυτές τις μέρες γυρνούν οι μάγοι στα σπίτια και μοιράζουν δώρα , όμως εάν τύχει και δεν σας βρουν μη στεναχωρηθείτε , γιατί !!!

Αν τύχει και δεν έρθουνε οι μάγοι με τα δώρα,

αφήστε πόρτες ανοιχτές να μπούνε οι ευχές μου τώρα

Εύχομαι το νέο έτος που έρχεται να πραγματοποιήσει όλα τα όνειρα του κόσμου να δώσει ελπίδα , υγεία και ευτυχία σε όλους. Χρόνια πολλά!

 

Άρθρο του Περουλάκη Γ. (Σμχου ε.α. )”


 

 

web development and hosting by Hostsun Web Services