Αρχική Σελίδα Ιστορικά Στοιχεία Ιστορία του τόπου μας

Ιστορία της Περιοχής

Ιστορικά Στοιχεία - Οικισμοί

Δημοτικό Διαμέρησμα Νεροκούρου


Το Δημοτικό Διαμέρισμα Νεροκούρου βρίσκεται νοτίως της πόλεως των Χανίων με όρια: Βόρεια την οδό Γογονή (Κουμπές) και την Λεωφόρο Καραμανλή μέχρι το Αγροκήπιο ,νότια συνορεύει με τον Δήμο Κεραμιών με όριο την Αγ. Μαρίνα την κορυφογραμμή Αλιγάνου και φθάνει μέχρι το Βαθύριακο, ανατολικά με τα Τσικαλαριά και δυτικά με της Μουρνιές με όριο την οδό Αγ. Αποστόλων. Η απόσταση από το βόριο έως το νότιο άκρο είναι περίπου 8 χιλιόμετρα και από ανατολή σε δύση 4 χιλιόμετρα . Αποτελείται από τους οικισμούς : Κουμπέ , Καλυκά , Αγροκήπιο , Ξυλοκαμάρα , Χρυσοπηγή , Κατσιφαριανά , Αγ. Σαράντα , Χάτζαλη , Τζουμπανά και Νεροκούρου.
Στην απογραφή του 1834 φαίνεται να κατοικούν 30 οικογένειες χρηστιανών και 6 τούρκων . Το 1928 υπάγεται στο Δήμο Χανίων με 1160 κάτοικοι . Το 1938 γίνεται κοινότητα και ξεκινά μια ραγδαία αύξηση των κατοίκων που συνεχίζεται έως τις μέρες μας. Στην τελευταία απογραφή (2001) καταμετρούνται 4100 κάτοικοι.
Το 1976 η αρχαιολογική σκαπάνη ανακαλύπτει Μινωικό οικισμό (περιόδου 1700-1600π.χ.) στην περιοχή του Αγ. Γεωργίου με αποτέλεσμα η περιοχή να ανακηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος με Π.Δ . Τα ευρήματα σήμερα φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων και μαρτυρούν ότι η περιοχή κατοικούνταν από τους Μινωικούς χρόνους.
Αργότερα η περιοχή κατοικείτε από Σαρακηνούς Το μετόχι στους Θόλους (ιδιοκτησίας Λιοδάκη ) αποδεικνύει και σήμερα με τον τρόπο κατασκευής του την επίδραση των Αράβων
. Ακολούθησαν οι Ενετοί που και αυτοί άφησαν καταφανή τα σημάδια τους στο πέρασμά τους. Ο Βενετσιάνικος Πύργος στα πεύκα του Ησυχάκη , η πηγή στο Ραφιόλι , ο χείμαρρος του Μαρόνι είναι μερικά από τα σημερινά απομεινάρια της Ενετοκρατίας.
Το 1645 τους Ενετούς διαδέχονται οι Τούρκοι Τα φέουδα (μεγάλοι γεωργικοί κλήροι της εποχής ) διανεμήθηκαν στους Πασάδες ,Μπέηδες και Αγάδες της εποχής εκείνης έτσι μας προκύπτουν τα σημερινά μετόχια .

Οικισμοί


· Κουμπές

 

 


Ο οικισμός του Κουμπέ πήρε το όνομα του από το τούρκικο τέμενος που ευρίσκεται στην διασταύρωση των οδών Αναγνούστου Γογονή με Αλεξάνδρου Παναγούλη και Λεωφόρος Ηρακλείου. Η περιοχή στα παλαιά χρόνια είχε ελάχιστα σπίτια περιλάμβανε τα μετόχια Μπάρμπου και Μαρκάκη . Η περιοχή γύρω από τα Λειβάδια όλο τον χειμώνα μέχρι αργά την άνοιξη ήταν μια απέραντη λίμνη .


· Καλυκάς

 

 


Στην περιοχή του Καλυκά υπήρχαν τα μετόχια Μεμέτ Αγά και Νεραϊδούς και ο φούρνος του Βαγιωνή. Επίσης υπήρχε Σταθμός με έφιππους Χωροφύλακες και λιγοστά σπίτια ανατολικά της οδού Χρυσοπηγής.


· Αγροκήπιο

 

 


Είναι το βορειοανατολικό άκρο του Δ. Δ. Νεροκούρου . Υπήρχαν τα μετόχια Ντολάπα, Μεσίνη και Σαίζ Αγά καθώς και ελάχιστα σπίτια (Διαμαντάκη, Μυριδάκη , Μπουρπάκη , Μουζουράκη , Σπανουδάκη και Παπαδερού).


· Ξυλοκαμάρα

 

 


Ευρίσκεται στο μέσο και πήρε το όνομά της από το γεφυράκι που υπήρχε στην συμβολή των οδών Νεροκούρου με 25 ης Μαρτίου. Στην διασταύρωση υπήρχε πηγάδι πλησίον του πλατάνου για να ξεδιψάσουν οι διαβάτες . Υπήρχαν τα μετόχια του Αλή Μπέη , Νινολάκη και Σακίρ Μπέη (Ματσαμά). Νοτιότερα η Καψαλώνα με το μετόχι του Μάστρακα (Παντελάκη)


· Χρυσοπηγή

 

 


Στην περιοχή υπήρχε το κτηριακό συγκρότημα του σημερινού Μοναστηριού που ήταν αρκετά μεγάλο . Νοτιότερα πλησίον του κοιμητηρίου Αγίου Γεωργίου υπήρχε μικρός οικισμός που κατοικούσαν οι εργαζόμενοι στο μοναστήρι (ζευγάδες, κηπουροί, αμπελουργοί, κτηνοτρόφοι κ.α.)


· Άγιοι Σαράντα

 

 


Πήρε το όνομά του από τον Ιερό ναό των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων . Υπήρχαν τα μετόχια Μουλά Χανούμης (το 1923 εγκαταστάθηκαν 15 περίπου οικογένειες προσφύγων από την Μικρά Ασία), του Χάτζαλη , του Φεσά και των Θόλων (τα δύο τελευταία είναι ακατοίκητα)


· Νεροκούρου

 

 


Το χωριό είναι κτισμένο στις πρόποδες της βουνοκορφής Αλιγάνου και έχει πανοραμική θέα στον κάμπο των Χανίων και της Σούδας.


· Τζουμπανά

 


Η οικισμός αυτός ευρίσκεται 200 μέτρα ανατολικά του Νεροκούρου .Στον μεταξύ τους χώρο βρίσκεται το γήπεδο , η εκκλησία του Αγίου Γερασίμου και το Μουσείο Σχολικής Ζωής. Νοτιοανατολικά και σε απόσταση ενός χιλιομέτρου ευρίσκεται επί του λόφου Αρκαλιές η γειτονιά Γωνιανά , σήμερα υπάρχουν μόνο χαλάσματα.

 

.Χάτσαλη

Ο οικισμός αυτός είναι το μετόχι του Χάτσαλη , αρχικά ανοίκε στον Φρυλίγγο και αργότερα  αγοράστηκε από έξι οικογένειες από τα εννιά χωριά Κισσάμου .

(Εμμανουήλ. Παναγιώτη & Ιωάννη Καλομοιράκη , Βαίλειο Βατσολάκη , Βασίλειο Πλοκαμάκη και Ιωάννη Κυριακάκη)

 

 

.Κατσιφαριανά
Ο οικισμός αυτός ήταν μικρός και περιλάμβανε τα μετόχια Βοσκάκη (μετέπειτα Καλλιτεράκη) και Μουσταφά Σαρδελάκη (μετέπειτα Πρα - Βουλγαράκη)

 

 

 web development and hosting by Hostsun Web Services